Aikaisemmin tapahtunutta… KULUTTAJANSUOJAN ABC

Järjestimme yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry:n kanssa asukasillan 25.1.2017 Karhusuon kirjastolla. Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kertoi meille asukasillassa, miten meitä huijataan ja mitä oikeuksia ja velvollisuuksia kuluttajalla on. Alla muutamia juttuja, mistä Tuula meitä muistutti.

  • Kannattaa muistaa, että kuluttajansuojalaki on voimassa vain, jos kaupassa on seuraavat tekijät: kuluttaja, elinkeinonharjoittaja ja kulutushyödyke. Eli kuluttajansuojalakiin vetoaminen ei hyödytä, jos tarvike vaihtaa omistajaa kuluttajalta kuluttajalle, siis esim. TORI.fi ja muut saman tyyppiset kauppapaikat.
  • On erilaisia tilausansoja. Kannattaa muistaa, että jos et ole tilannut tuotetta, sinun ei tarvitse maksaa laskua eikä palauttaa tuotetta.
  • Henkilötunnus kannattaa pitää visusti tallessa, sillä jos se joutuu vääriin käsiin, voi tulla laskuja tilatuista vaatteista yms. Revi henkilötunnus mutta myös muut yhteystiedot papereista, jotka laitat paperinkeräykseen, varkaat kalastelevat kaikenlaisia tietoja, joita yhdistelemällä voivat tehdä vahinkoa kohteelle. Eli revi kaikki yhteystiedot ja tutki pankin sivu tarkasti, että olet varmasti oikealla virallisella sivulla. Kannattaa tsekata, että osoiterivillä näkyy lukon kuva ja/tai HTTPS.
  • Oven taakse voi tulla joku ja väittää olevansa joku viranomainen. Kannattaa kysyä tarkasti, mistä tulee, laittaa ovi kiinni ja käydä soittamassa sinne, mistä sanoivat olevansa. Jos viranomainen on oikealla asialla, hän kyllä odottaa oven takana, huijarit häipyvät sillä aikaa.
  • Kotimyynti on etämyyntiä, jossa on 14 vuorokauden palautusoikeus. Mittatilaustyössä ei ole peruutusoikeutta, siinä ostaja joutuu maksamaan sen vahingon, joka myyjälle on aiheutunut peruutukseen mennessä.
  • Ostoksen loppusumma kannattaa tarkistaa, etenkin ulkomailla, ennen kuin näppäilee tunnusluvun.
  • Liian hyvät tarjoukset sisältävät jotain muuta, eli ei kannata ostaa euron puhelinta tarkistamatta siihen liittyvää kytkykauppaa: voit esimerkiksi samalla tilata sukkia kerran kuussa tulevaksi seuraavan kahden vuoden ajan. Se oli pienellä präntillä mainoksen reunassa.

– Riitta –

Categories: Yleinen